El poble

el-pueblo

Historia

El passat de Vistabella del Maestrat va ser un llogaret musulmà, pertanyent al Castell de Culla i a la Setena. Després de la conquesta cristiana, rep una primera carta  pobla en 1251, quan va ser donada al senyoriu dels Anglesola. La Carta de poblament la va confirmar Umbertode Thous a Pascual Subirals en 1382, passant posteriorment al domini de l'Ordre de Montesa. Durant les Guerres Carlistes en Vistabella s'imprimeix el segell i alguns periòdics carlistes (Avantguarda i El Volant de la Guerra), en 1835 es lliura una batalla i més tard es desallotja als carlistes de Vistabella tancant-se el taller de Juan Vilás, editor dels mateixos.

La vila posseeix un recinte medieval envoltat de muralla, conservant una torrassa i dos portals, el de Sant Roc i el del Forn. En canvi, no queden restes de l'antic castell. Dins d'aquest interessant casc urbà destaquem l'església de Ntra Sra. de l'Asunción, d'estil renaixentista (s. XVII), la més important d'aquest estil a Castelló i de la qual destaca la seua façana.

També hem d'esmentar el Calvari, l'ermita de Sant Antonio al costat del cementeri, l'ermita de la Verge del Loreto (s. XVI) i, en la mateixa plaça, la casona Polo (s. XVIII). L'espectacular paisatge natural que l'excursionista pot trobar en Vistabella es completa amb interessants elements arquitectònics com les masies. El Pont d'estil romànic sobre el riu Montlleó. L'ermita dedicada a Sant Bartolomé i el castell del Boi, a 9 km de la població són també llocs d'interès; Però és el Santuari de Sant Joan de Penyagolosa el paratge més singular de quants Vistabella ofereix als seus visitants. Centre de nombroses excursions pel massís del Penyagolosa i lloc de tradicionals romiatges de les quals destaquem la de Els Pelegrins de les Useres (últim divendres d'abril), i la de Vistabella que se celebra en Pasqua Granada.

Vistabella ofereix al visitant una rica i variada representació de la gastronomia autòctona amb plats com el tombet de be o cabrit. Entre els dolços, trobem la cascaranya, els pastissosde cabell d'àngel o boniato, els rotllets(rosquillas d'ou i anís), i les tan benvolgudes tòfones.

 

Activitats

En primavera

A la tardor

Durant els mesos de gener i febre

Excursions organitzades

  • Pujada al pic (de nit i de dia).
  • Geològiques (visita a coves).
  • Arqueològiques (pintures rupestres).
  • Per la naturalesa.
  • Ermites.
  • Sortides amb bicicleta de muntanya (senderes de petit recorregut i GR7).
  • Descens de barrancs (Ríos Carbo i Montlleó).

Ver más

Llocs d'interès

VISTABELLA
VISTABELLA
VISTABELLA
VISTABELLA

Vistabella posseeix una sèrie de construccions, tant religioses com civils que a causa del seu alt valor històric, artístic o cultural, han merescut la seva declaració com a Béns d'Interès Cultural (BIC), amb categoria de monument. També posseeix una sèrie de béns que, malgrat no estar declarats BIC, formen part del Patrimoni Cultural Valencià com a Béns de Rellevància Local (BRL). A més d'altres construccions del terme, malgrat no tenir la categoria de BIC o BRL, es troben catalogades, formant també part del Patrimoni Cultural Valencià.

Ver más

Excursions alternatives

- Jornades de truficultura (durant els mesos de gener o febrer).
- Jornades micológicas ( a la tardor).
- Jornades etnobotánicas (a la primavera).

Rutes

Pot descarregar-se les rutes en PDF, punxant en els següents enllaços:

GR-7 Etapes Culla - Vistabella - Villahermosa
PR-64 Sant Joan - Sant Joan (por el Pico de Penyagolosa)
PR-65 Sant Joan - Sant Joan (por el Mas del Bosco)
PR-66 Sant Joan - Sant Joan (por el Monte Bovalar)
PR-67 Sant Joan - Sant Joan (por el Mas del Mançanar)
PR-68 Sant Joan - Sant Joan (por el Riu Carbo)
PR-69 Sant Joan - Sant Joan (por la Roca Marcén)
PR-70 Sant Joan - Sant Joan (por el Mas de les Xiquetes)
PR-71 Sant Joan - Sant Joan (por el Mas de Gargant)
PR-72 Sant Joan - Sant Joan (por Xodos)
PR-73 Sant Joan - Sant Joan (por Tossal de Marinet)
PR-74 Sant Joan - Sant Joan (por el Mas de Marcén)
PRV-79 'LLucena - Penyagolosa'
GR-33 'Pelegrins de les Useres'

Imatges

Aquí li mostrem alguns llocs d'interés: